مطب دکتر شیرین(معصومه) اصغرنیا
متخصص زنان ، زایمان ، نازایی

مطب دکتر شیرین(معصومه) اصغرنیا

متخصص زنان ، زایمان ، نازایی



013-91001260

رشت، بلوار قلی پور، جنب بیمارستان پارس، ساختمان پــارس طب، طبقه 5 واحد 53

یائسگی یک فرصت (قسمت اول)
 یائسگی یک فرصت (قسمت اول)

یائسگی مانند بلوغ یکی از مراحل نرمال زندگی بوده، و نبایستی غیر طبیعی تلقی گردد. برای تعدادی از خانمها بسیار خوشایند بوده چون قاعدگی و سندرم قبل از قاعدگی حذف میشود، نیاز به روشهای پیشگیری از بارداری برطرف میگردد و بهترین فرصت برای اقدامات پیشگیرانه و مراقبتهای بهداشتی میباشد ، بایستی برنامه ریزی دقیق مثل قطع سیگار ، کنترل وزن ، قطع الکل ، پیشگیری از بیماریهای قلبی - عروقی ، پوکی استخوان و سالم نگهداشتن ذهن ، غربالگری سرطان و... انجام داد . در حال حاضر تحقیقات گذشته مبنی بر اینکه تغییرات متعدد مغزی و جسمی تحت تاثیر یائسگی رخ میدهد ، رد شده است.

اعتقادی که اختلال رفتاری در زمان یائسگی زنان مربوط به مسائل هورمونی است یک باور غلط بوده و در واقع هم زمانی یک سری وقایع مهم که میتواند بسیار تاثیر گذار باشد در همین بازه زمانی رخ میدهد مثل بازنشسته شدن از شغل، جدایی فرزندان از خانواده، مراقبت از والدین پیر، نداشتن امنیت مالی برای آینده، شروع بیماری در همسر یا دوست یا بستگان که همگی از مشکلات اجتماعی و شخصی بوده است .

طبق اخرین مقالات ، زنانی که دیدگاه مثبت به یائسگی داشتند اثرات منفی مغزی و جسمی در آنها دیده نشد، بنابراین نوع نگرش بسیار اهمیت دارد .
طول عمر طبیعی (Life Expectancy) در سال ۱۹۰۰ در آمریکا ۴۹ سال بوده است ، امروزه با پیشرفتهای علمی و بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی افزایش یافته است ، در سال ۲۰۰۵ ، طول عمر برای زنان ۸۰/۷ سال و مردان ۷۵/۴ سال بوده و در حال حاضر به ۸۵ سال برای زنان و ۸۳ سال برای مردان رسیده است.بنابراین حدود دو سوم (۶۶درصد) جمعیت به ۸۵ سال خواهند رسید و ۹۰ درصد از ۶۵ سالگی خواهند گذشت . در واقع هدف اصلی بهبود کیفیت زندگی است به گونه ای که بتوان سالهای بیشتری بدون ناتوانی زندگی کرد و بایستی رضایتمندی افراد را از زندگی بالا ببریم .
امروزه علاوه بر رشد جمعیت بایستی به رشد جمعیت سالمند هم توجه ویژه نمود و به عنوان یک مشکل اجتماعی به آن نگریست.سالمندی به سن بالای ۶۵ سال اطلاق میگردد ولیکن امروزه معمولا تا سن ۷۵ سالگی مشکل جدی پیدا نمیکنند.جمعیت سالمند دنیا از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۲۵دو برابر خواهد شد. تقریبا ۹۰ درصد خانمهای سفید پوست آمریکایی میتوانند به ۷۰ سالگی برسند.

و در یک آمار در آمریکا ۵۵ درصد خانمها و ۳۵ درصد مردان به ۸۵ سالگی خواهند رسید .بنابراین بایستی به گونه ای برنامه ریزی کنیم که کیفیت زندگی افزایش یابد. اختلاف در طول عمر زنان و مردان در واقع ، تفاوت در میزان هورمونهای جنسی است که منجر به تفاوت در میزان کلسترول و بیماریهای قلبی - عروقی ، آترواسکلروز و در نهایت مرگ میگردد . ۴۰ درصد تفاوت مرگ و میر مربوط به بیماریهای قلبی - عروقی است. ۳۳ درصد مربوط به سرطان ریه ، بیماریهای مزمن ریه ( آمفیزم) و سیروز کبدی و خودکشی است. نکته دیگر در تفاوت میزان مرگ و میر مربوط به کشیدن سیگار است. یادمان باشد که زنان سیگاری نیز در معرض مرگ و میر و بیماری همانند مردان هستند.

شایعترین علت مرگ و‌میر در آمریکا در سال ۲۰۱۶ به شرح زیر است:
۱- بیماریهای قلبی
۲- سرطان
۳-حوادث غیر مترقبه
۴- بیماریهای مزمن ریوی
۵- سکته مغزی
۶- آلزایمر
۷- دیابت قندی
۸- انفلوانزا
۹- بیماری کلیه
۱۰- خودکشی

حال برای رسیدن به زندگی با کیفیت مناسب و حس رضایتمندی تغییر در روش زندگی ایجاد کرد مثل رژیم غذایی کم کلسترول، قطع سیگار، رسیدن به وزن ایده آل، و ورزش کردن بصورت فعال.
بنابراین بایستی بیشترین تمرکز ما مشکلات مربوط به سن باشد.
سالمندی با کاهش بینایی، کاهش شنوایی، اختلال حافظه، اختلال شناختی ،کاهش قدرت بدنی همراه هست بنابراین با مداخلات دارویی، روانشناختی و اجتماعی میتوانیم آلزایمر، پوکی استخوان، پرفشاری خون ، چاقی و بی اختیاری را با برنامه ریزی بهداشتی دقیق کنترل کرده یا به تاخیر بیاندازیم تا بتوانیم قبل از مرگ ، زندگی با سلامتی بهتر و کیفیت بالاتر داشته باشیم و تعداد سالهایی که فرد بصورت یک انسان ناتوان زندگی خواهد کرد کاهش دهیم .


نکته قابل توجه اینکه عوارض جانبی سیگار در زنان بیشتر از مردان است ،مصرف روزانه ۱-۴ نخ سیگار، ۲/۵ برابر بیشتر خطر بیماری قلبی -عروقی کشنده دارد و ترک سیگار بسیار سودمند است ، مهم نیست شما چند ساله هستید ، هر زمان سیگار را ترک کردید خطر مرگ و‌میر را کاهش داده اید. پنج سال پس از ترک سیگار ، ۶۱ درصد مرگ ومیر بیماریهای قلبی و ۴۲ درصد مرگ ومیر ناشی از سکته را کاهش داده ایم .


این مقاله ادامه دارد ...